SOSYAL GİRİŞİM VAKALARI-2 / FRC GROUP

Estonian Social Entreprise Network, KUSIF, Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı ve Social Value UK tarafından “Know Your Impact: Social Impact Management Tools for Young Social Entrepreneurs” programı kapsamında hazırlanan “Etkinizi Zirveye Taşıyın: Sosyal Girişim Vakaları” kitapçığı, Türkiye, Estonya ve İngiltere’den sekiz sosyal girişimin etki odaklı düşünme ile ilgili deneyimlerini içeriyor. Derlenen sosyal girişim örnekleri; ele alınan sosyal sorunlar, çözüm, iş modeli, deneyimler, sosyal girişim boyutu ve yapısı açısından farklılıklar gösterse de ortak nokta, sosyal girişimcilerin ve ekiplerinin sosyal etkilerini zirveye çıkarmak konusuyla ilgili kararlılıkları.

FRC GROUP

FRC Group, bu kitapçıkta yer alan, İngiltere, Liverpool merkezli ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren sosyal işletmelerden oluşan bir grup. İnsanların, uyuyabilecekleri bir yatakları olmaması veya borçlarının kontrolden çıkması gibi mobilya yoksulluğunun yıkıcı etkilerini yaşamadan kaliteli, makul fiyatlı mobilyalar alabildiği bir toplum, FRC Group’un vizyonunu oluşturuyor. Grubun misyonu, mobilya yoksulluğunu azaltmak ve en nihayetinde ortadan kaldırmak.

FRC Group, fakirlik ve işsizlikle boğuşan insanların hayatlarını değiştirmek için kâr ve fırsat yaratan sosyal işletmeler yönetiyor. Ayrıca, mobilya yoksulluğu hakkındaki farkındalığı artırmak için kampanyalar yürütüyor ve mobilyaların ihtiyacı olanlara ulaştırılması için pratik çözümler üretiyor. Sosyal Değer İlkeleri’ni kullanarak paydaşların sürece dahil edilmesi, FRC Group’un etkisini yalnızca organizasyon hedeflerindeki ilerlemeye bakarak değil, paydaşlarının bakış açısından da bakarak değerlendirebilmesini sağlıyor.

TOPLUMSAL SORUN

FRC’nin ele aldığı başlıca iki toplumsal sorun şu şekilde:

  1. Mobilya Yoksulluğu: Bir ailenin güvenli bir hayat sürebilmek için ihtiyaç duyduğu mobilyaya sahip olmaması anlamına gelir. Bu, İngiltere’deki milyonlarca düşük gelirli aileyi etkileyen gizli bir sorun. Mobilya yoksulluğu, ailelerin yeterli miktarda mobilya ve ev eşyası olmadan yaşadığı anlamına gelebileceği gibi, ihtiyaç duydukları temel eşyaları satın alabilmek için girdikleri borcun kontrolden çıktığı anlamına da gelebilir. Temel mobilyaları satın alamamak, bazılarını sürekli geçici konaklama yöntemlerine başvurmak zorunda bırakır. Birçok aile mobilya yoksulluğu nedeniyle stres yaşamakta, buzdolabı veya ocak gibi temel bir eşya bozulduğunda ve yenisini alacak parası olmadığında yaşanacaklardan korkmaktadır. 
  1. İngiltere’deki güvenli ve belirli olmayan iş ortamı: Güvenilir ve sürekli olmayan gelirler büyük sorun teşkil etmedir.

ÇÖZÜM

FRC Group, aşağıdaki çözümleri sunuyor:
– Mobilya yoksulluğu yaşayan savunmasız insanlara ikinci el mobilya satmak ve bağışlamak,
– Sosyal konut sağlayıcılarına, mobilya yoksulluğu riski olan kişilerin evlerinde kullanılması üzere yüksek kaliteli, sözleşmeli mobilyalar satmak,
– Organizasyonun, genel halkın mobilya yoksulluğu hakkındaki farkındalığını artıran kampanyalar yürüten kolu olan Mobilya Yoksulluğuna Son’u kurmak,
– Güvenli olmayan işlerde çalışan veya uzun süre işsiz kalmış insanları lojistik sektöründe güvenli bir iş bulmalarına yardımcı olmak için işe almak ve eğitmek.

İŞ MODELİ

FRC Group’un, her biri farklı birer iş modeline sahip iki sosyal işletmesi var.

 

 

 

 

ETKİ YÖNETİMİ VE YATIRIMIN SOSYAL GERİ DÖNÜŞÜ (SROI)

FRC Group 1998’den beri onlar için önemli olan ve onları önemseyen insanlara karşı, yani paydaşlarına karşı şeffaf olmaya ve yanıt verebilmeye odaklanıyor. Bunu kanıtlamak için ise yaptıklarını, başarılarını ve karşılaştıkları zorlukları iyi ve kötü, tüm yanlarıyla açıklayan bir yıllık rapor yayınlıyor.

SROI, FRC Group’un etkisini ölçmede kullanılan araçlardan biri. Özel olarak, eğitim programlarının ve ikinci el mobilya bağışlama operasyonlarının yarattığı sosyal değerin analiz edilmesinde kullanılıyor. SROI oranı ve analizlerdeki veriler, yarattıkları değer hakkında paydaşlarıyla ve müşterileriyle farklı türde diyaloglar kurabilmelerinde oldukça kullanışlı olmuş.

SROI çalışmalarının en önemli faydası, FRC Group’un performansını nasıl artırabileceğini daha iyi anlayabilmek ve paydaşları için olumlu sonuçlar doğurmada hangi faktörlerin kilit olduğunu belirlemek oldu. Eğitim programlarının iyileştirilmesi, katılımcıların başarı düzeylerinin ve dolayısıyla programın genel etkisinin artırılması için FRC Group’un kafa yorması ve bu konuda çalışmalar yapması bir örnek olarak verilebilir. SROI çalışmalarındaki veriler ışığında programı yürütme şeklinde değişiklikler yapıldı. SROI çalışmaları, en iyi sonuçları almak için çabalarını hangi alan üzerine odaklamaları gerektiğini gösterdi.

ETKİ YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GELECEĞE YÖNELİK PLANLAR

Sosyal Değer İlkeleri’ni göz önüne alarak paydaşların sürece dahil edilmesi, FRC Group’un yaklaşımına taze bir soluk getirdi. Önceden, paydaş katılımı, organizasyon hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığına odaklanırken; yapmış oldukları SROI analizleri sayesinde paydaş katılımı iyileştirildi ve odak noktasını yeniden paydaşlara yöneltildi. İki sene önce ülkedeki ilk tamamıyla denetimden geçmiş entegre sosyal finansal yıllık raporu hazırlayan FRC Group, bu yaklaşımı uygulamaya devam ediyor.

FRC Group, SROI analizlerinin dilini ve işleyişini üst düzey ekipleri arasında daha iyi anlaşılır hale getirmek için çalışmaya devam ediyor. Başlangıç noktası, bir SROI analizinin faydaları üzerine odaklanmaktı. Şimdi ise, gelecek tahmini yapmak ve senaryolar oluşturmak için Sosyal Etki İlkeleri’ni ve Sosyal Değer Bütçeleri’ni kullanmayı hedeflediklerinden, süreci anlayabilen daha fazla insana ihtiyaç duyuyorlar.

FRC Group, SROI analizleri kapsamında veri toplanmasını da sağlayan bir etki ölçümleme sistemine sahip. İşletmenin izlenmesinde kullanılan finansal hedeflerin yanı sıra, yaratılan sosyal değeri de öngörebilmelerini sağlayan yöntemler geliştiriyor.

Kitapçığın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Sonraki Yayın:
Önceki Yayın:
Bu yazıyı yayınlayan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir