SOSYAL GİRİŞİM VAKALARI -1 / E- BURSUM

Estonian Social Entreprise Network, KUSIF, Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı ve Social Value UK tarafından “Know Your Impact: Social Impact Management Tools for Young Social Entrepreneurs” programı kapsamında hazırlanan “Etkinizi Zirveye Taşıyın: Sosyal Girişim Vakaları” kitapçığı, Türkiye, Estonya ve İngiltere’den sekiz sosyal girişimin etki odaklı düşünme ile ilgili deneyimlerini içeriyor. Derlenen sosyal girişim örnekleri; ele alınan sosyal sorunlar, çözüm, iş modeli, deneyimler, sosyal girişim boyutu ve yapısı açısından farklılıklar gösterse de ortak nokta, sosyal girişimcilerin ve ekiplerinin sosyal etkilerini zirveye çıkarmak konusuyla ilgili kararlılıkları.

E-BURSUM

E-Bursum, bu kitapçıkta yer alan ve Türkiye’de verilen bursları sistematik ve merkezi hale getiren bir sosyal girişim. Daha kolay erişilebilen, şeffaf, demokratik ve eşitlikçi bir burs sistemi oluşturarak destekçilerin sosyal etkisini en üst seviyeye çıkarmak için onlara eğitimler ve internet üzerinden mentorluk fırsatları sunuyor. Eylül 2015’ten beri faaliyet gösteriyor. Platformu oluşturmak, revize etmek ve yeni ürünler geliştirmek için ana paydaşlarını (çoğunlukla burs alanları) sürece dahil ediyor.

MESUTCAN KESKİN

22 yaşındaki Mesutcan Keskin, Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu. Beşiktaş ilçesinde 96 bin genci temsil eden Gençlik Meclisi’nin başkanlığını yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası projede, son olarak da Birleşmiş Milletler Gençlik Konseyi’nde Türkiye’yi temsil etti. Bursla ilgili kendi yaşadığı zorluklardan yola çıkarak E-Bursum’u kurdu.

TOPLUMSAL SORUN

Her yıl milyonlarca öğrenci eğitimlerine devam edebilmek için fon ve burs peşinde koşuyor ama doğru finansal desteği bulmada ve almada yaşanan birçok engel nedeniyle yalnızca pek azı bu zorlu macerada başarılı olabiliyor.

ÇÖZÜM

Eğitim sisteminde uzun süredir devam eden fırsat eşitsizliğini çözmeyi amaçlayan E-Bursum, daha fazla öğrenciye ulaşmak için kendine ait bir teknoloji geliştirerek, burs arama ve kazanma sürecini kolaylaştırıyor. Öğrencilere, Türkiye’de verilen bursların çoğu hakkında ihtiyaç duyulan bilgileri sağlarken aynı zamanda burslara internet üzerinden başvuru yapılabilmesine imkan veriyor. Dahası, destekçiler için de bir platform teşkil ederek burs programları için destekçilerin insan kaynaklarına ihtiyaç duyulmadan internet üzerinden idare edilebilmesine yardımcı oluyor. Destekçilerin mentor, öğrencilerin menti olabildiği bir çevrimiçi mentorluk bölümüne de sahip.

E-BURSUM’DA HİZMETLER

 

İŞ MODELİ

FİNANSAL KAYNAKLAR

ETKİ YÖNETİMİ ANLAYIŞI

E-Bursum, eğitimin insanların hayatlarında kritik bir rol oynadığını ve eğitimde fırsat eşitliği için atılan her adımın ölçülmesi gerektiğini kabul ediyor. İşte bu nedenle, platformdan faydalanan öğrencilerin eğitimsel beceri ve başarıları, sosyal becerileri, aile ilişkileri ve kişisel gelişimleri üzerinde yaratmış olabileceği değişiklikleri ölçüyor. E-Bursum ayrıca burs veren destekçilerin burs modelleriyle ve bu kapsamdaki tercihleriyle, burs konusundaki farkındalıklarıyla, çalışan gönüllülüğü ile topluma katkıda bulunmaya ne kadar istekli olduklarıyla ilgili yaşanan değişimleri ölçerek değerlendiriyor.

ETKİ ÖLÇÜMÜNE GÖRE E-BURSUM’UN HEDEFLERİ

– Bir sosyal etki arşivi geliştirmek.
– Eğitimde fırsat eşitliliğine daha fazla katkıda bulunmak.
– Bunu yatırımcıları çekmek için bir araç olarak kullanmak.
– Bunu iletişim için bir araç olarak kullanmak.

SOSYAL ETKİ HARİTASI

Kurucu Mesutcan Keskin, platformu kurmadan önce 24 ay boyunca ön araştırma yaparak, Türkiye’nin dört bir yanından burs destekçileriyle ve öğrencilerle görüşmelerde bulundu ve platformunun ilk sürümünü geliştirdi. Böylelikle, E-Bursum’un ana paydaşlarını daha en başından sürece dahil etti.

E-Bursum, kuruluşundan beri üç paydaşıyla, yani öğrencilerle, burs veren destekçilerle ve yatırımcılarla düzenli olarak fikir alışverişinde bulunarak aldığı geri bildirimler doğrultusunda platformu yeniden tasarladı ve yeni hizmetler (çevrimiçi mentorluk, etkinlik düzenleme vs.) çıkardı. Ancak paydaş temelli bir sosyal etki haritası oluşturulmadan önce, E-Bursum’un paydaşları sürece dahil etme yaklaşımı sistematik olmadı. Sosyal etki haritası, E-Bursum’un bu etkiyi sistematik ve planlı bir biçimde yönetebilmesine ve ölçebilmesine yardımcı oldu.

– E-Bursum, Paydaş Değişim Haritası’nın taslağını “Etkinizin Farkında Olun Projesi” tarafından sağlanan koçluk desteğiyle hazırladı.
– Koçluk, ana paydaşların tanımlanması ve beklenen sonuçların belirlenmesiyle başladı. Bu sonuçları ölçmek için göstergeler belirlendi ve bunları ölçmek için araçlar hazırlandıu. Bu araçları uygulamak ve bir sosyal etki raporu yazmak için de yıllık bir plan yapıldı.
– Yine de E-Bursum, beklenmedik sonuçların da olabileceğini kabul ettiğinden  paydaşlarıyla sürekli temas halinde kalıyor. Ölçüm araçlarını değiştirmeye ve paydaşları için en çok ve en az öneme sahip sonuçları eklemeye hazır.

Kitapçığın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Sonraki Yayın:
Önceki Yayın:
Bu yazıyı yayınlayan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir